Între distracție și un stil de viață profitabil: Cum este văzut sportul electronic în România

de: PLAYTECH
23 04. 2015

Între 24 și 26 aprilie, în București se desfășoară DreamHack, cel mai mare eveniment dedicat jocurilor video. Ca să ne pregătim pentru acesta, de unde vom reveni cu fotografii și informații, am discutat cu doi gameri despre industrie și cum e viața pentru ei.

Cu trei zile înainte de DreamHack Bucharest 2015, Federația Internațională a Sportului Electronic (IeSF) și Asociația Internațională a Federațiilor de Atletism (IAAF) au semnat un acord prin care vor lucra în proiecte comune. Astfel, această sursă de divertisment și relaxare prinde rădăcini și drept sport electronic. Totodată, acordul este și o premieră mondială în istoria sportului, fiind pentru prima dată când o asociație de sport tradițional se aliază cu sportul electronic.

Ovidiu „Ovvy” și Andreea „Dark Lady” sunt oamenii care au dus jocul video mai departe de o simplă distracție. Ovvy câștigă bani prin canalul său de YouTube, după ce s-a remarcat prin victorii la FIFA în diverse competiții, iar Dark Lady este o jucătoare experimentată de DOTA și în ultimii ani și-a descoperit pasiunea de a comenta meciurile altora. Îi găsești pe amândoi pe Facebook – Ovvy și Dark Lady -, iar canalul de YouTube al lui este aici.

Totodată, am vorbit cu Silviu Stroie, președinte PGL (Professional Gamers League), care organizează DreamHack. Cei care vor fi în cele trei zile la eveniment, vor avea, de exemplu, ocazia să descopere turneul de DOTA2, care iese pentru prima dată din Kiev și vine la București. De asemenea, turneul PGL CS:GO Championship Series a adunat până acum peste patru milioane de spectatori încă din fazele de calificări.

Am vorbit cu Ovidiu „Ovvy” Patrascu și Dark_lady despre sportul electronic în România, despre gaming dus la următorul nivel. Pe site găsești și un interviu pe larg și cu omul care organizează DreamHack Romania: http://bit.ly/1Gb0ULX

Posted by playtech.ro on Thursday, April 23, 2015

Playtech: Se tot vorbește în ultimii ani de sport electronic, dar sunt gamerii sportivi? Sunt ca șahiștii, muncesc mai mult cu mintea decât fizic?

Silviu Stroie: Sportul electronic s-a dezvoltat enorm în ultimii ani, iar viteza cu care acesta își continuă expansiunea este uimitoare. În doar câțiva ani, sportul electronic a depășit granițele jocurilor video, devenind un fenomen de masă care atrage milioane de fani, dar și sume substanțiale de bani. Competițiile de sport electronic oferă premii de milioane de dolari, iar organizațiile (cluburile) au cifre de afaceri comparabile cu cele ale cluburilor sportive tradiționale. De asemenea, comunitatea continuă să crească. România este, din fericire, una dintre țările care contează în lumea eSports. Turneele organizate de PGL au pus România pe un loc fruntaș în Europa și chiar în lume.

Silviu Stroie, președinte PGL.

Totuși, sunt piedici pe care gamingul în România le mai are. De cât timp mai are nevoie țara pentru ca mentalitățile să se mai schimbe?

România are în jur de 2,5-3 milioane de gameri, iar fanii numără mai multe milioane. Din această privință, România ocupă un loc bun chiar și în Europa, nu doar în lume. Din perspectiva profesioniștilor, România are multe de recuperat și deocamdată așteptăm ca România să se numere printre țările care au recunoscut sportul electronic drept sport oficial. În ceea ce privește reticența unor oameni, pot spune că și fotbalul a avut parte de multe respingeri, chiar și mai mari la începuturile sale. Este o obișnuință ca oamenii să respingă sau să denigreze ceea ce nu cunosc. Partea bună este că la cât de repede crește comunitatea de gameri, sportul electronic nu va fi obligat să aștepte ca fotbalul, decenii, ca să nu mai existe hateri.

Când spun că nu vor mai trece mulți ani, mă bazez mai ales pe participanții la DreamHack Bucharest, care în 2012, când a fost prima ediție, a avut 5.000 de vizitatori, ajungând la 12.000 anul următor, iar în 2014 numărul total al vizitatorilor a fost de 45.000 la ambele ediții.

Vom vedea gameri pensionari în câțiva ani? Cum ar arăta unul pensionar?

Profesioniștii în sporturi electronice există de mai mulți ani. Mulți dintre ei s-au retras din competițiile internaționale, dar au rămas în domeniu, în diferite funcții. Ca în cazul sportului tradițional, nu se poate vorbi de o pensionare propriu-zisă, ci de o retragere din competiții oficiale. Asemenea unui sportiv clasic, și în cazul profesioniștilor de sport electronic retragerea din competiții nu înseamnă pensionare, ci trecerea către o altă etapă, fie de trainer, fie parte din echipe de organizatori de evenimente eSport.

S-a vorbit mult de gaming clasic, pe PC sau consolă. Totuși, care este viitorul celui mobil?

Progresul tehnologic nu poate fi intuit atât de ușor. Nici măcar marii scriitori de SF nu au putut vedea unul clar. Cert este că jocurile electronice se dezvoltă odată cu vremurile, iar generațiile care vin din urmă cresc folosindu-se în mod natural de avantajele progreselor tehnologice. Clasic versus nou este o comparație care nu se potrivește în acest domeniu, al sporturilor electronice, aș spune mai degrabă că vorbim despre cicluri, etape ale unor jocuri.

În privința mobilității, telefoanele ajung să fie mari cât tabletele, iar ele să fie cât telefoanele, paradoxal aproape. Până la urmă cred că vor fi și dispozitive mobile speciale pentru gameri, așa cum sunt acum e-readerele pentru pasionații de lectură. Chiar de pe acum, o parte dintre fanii sporturilor electronice, precum Hearthstone, se pot juca pe tablete și telefoane mobile.Cele două sectoare, tehnologia și video gamingul, se dezolvă în paralel ținând cont de nevoile utilizatorilor.

Dacă s-ar face un joc despre România, despre români, cum ar arăta? Vaslui ce tip de zonă ar fi?

Îmi place să cred că ar fi un joc de strategie. Mi-ar plăcea să-i văd pe români că formează echipe, că luptă împreună, că au o hartă comună pe care încearcă să o cucerească etapă cu etapă, oraș cu oraș. Nu ar fi un 1v1, ci clar o echipă. Românii îmi pare că sunt concentrați mult mai mult pe propriile persoane, sunt individualiști în detrimentul spiritului de echipă. Mi-ar plăcea să-i văd lucrând împreună, nu caftindu-se reciproc de multe ori fără nicio miză.

Ce ar trebui să se știe despre DreamHack?

DreamHack este acel festival digital care a intrat în Cartea Recordurilor, în 2013, cu peste 17.000 de PC-uri conectate la DreamHack Winter din Suedia. Se organizează în țări precum Spania, Marea Britanie, Franța, iar Bucureștiul a ajuns nu doar să concureze cu acești poli europeni ai jocurilor, ci să îi depășească pe anumite segmente, mai ales pe partea de turnee de sport electronic. În toamnă, DreamHack va avea o ediție la Cluj Napoca, în sala nouă Polivalentă, iar așteptările noastre sunt ca acel eveniment să fie cel mai mare eveniment DreamHack din 2015.

Autori: Răzvan Băltărețu și Andrada Bonea